facebook pixel placeholder

Het belang van vrouwelijke rolmodellen: katalysator van persoonlijke en maatschappelijke groei

image for blog post called Het belang van vrouwelijke rolmodellen: katalysator van persoonlijke en maatschappelijke groei

Ontdek waarom vrouwelijke rolmodellen cruciaal zijn voor persoonlijke groei en het doorbreken van historische patronen.


Wie zijn jouw 2 vrouwelijke rolmodellen naast – hopelijk – jouw moeder?


Ik vraag het je omdat ik het in mijn coachingsessies (en bij mezelf) maar al te vaak zie gebeuren: alsof het een automatisme is richten we onze blikken meteen op mannen wanneer we het over rolmodellen hebben of op clichévoorbeelden van vrouwen, zoals Michelle Obama, Oprah Winfrey of Jeanne D’Arc.


Een gemiste, cruciale kans voor ons vrouwen, dochters, zussen, collega’s. Want we hebben ook die minder stereotiepe rolmodellen nodig om patronen te doorbreken. Om het pad voor onszelf te effenen. Om de dingen anders te doen, op onze manier te doen, in plaats van wat de maatschappij ons heeft aangeleerd. We hebben dat persoonlijke leiderschap van hen nodig om zelf meer bewust te worden en zélf ons persoonlijke leiderschap op te nemen.


Enkele minder bekende rolmodellen

De suffragettes

Zoals ik al zei: er zijn voorbeelden in overvloed als je weet waar te kijken. Neem de suffragette-beweging die mid jaren 1800 ontstond: vrouwen kwamen op straat om hun stemrecht én hun rechten tout court op te eisen. In hun pogingen om gehoord te worden, moesten ze soms zelfs zo ver gaan als hongerstakingen of zichzelf vastketenen. We kunnen het ons vandaag bijna niet inbeelden. Het is nochtans dankzij vrouwen zoals Emmeline Pankhurst, Millicent Fawcett en Elizabeth Cady Stanton dat wij vrouwen een echte stem hebben in de samenleving.


Ada Lovelace

Een ander inspirerend voorbeeld is Ada Lovelace, een briljante wiskundige uit de 19e eeuw. Op een bal ontmoette ze Charles Babbage, ook een wiskundige, en samen bouwden ze een machine die moeilijke berekeningen kon oplossen. Ada wilde echter meer: ze stelde zich een machine voor die niet alleen cijfers, maar ook muziek en letters kon verwerken. Ze schreef het eerste computerprogramma in de geschiedenis, lang voor de moderne computer bestond.

Waarom rolmodellen zo belangrijk zijn

Rolmodellen maken je (zelf)bewuster versterken en helpen je om persoonlijke leiderschap op te nemen, waardoor we historische patronen kunnen doorbreken. Ze geven een spiegel voor de conditioneringen die we ons eigen hebben gemaakt en de opvattingen die we hebben geïnternaliseerd. Ze geven daarenboven ook inspiratie over hoe je het anders kunt doen.


Dat betekent dat het belangrijk is dat je die sterke vrouwelijke voorbeelden kent. Hoe ze denken. Wat ze geleerd hebben. Hoe ze met tegenslagen omgingen. En ja, zelfs wat hun tekortkomingen zijn.


Als jouw dochter in de knoop ligt over wie ze wil zijn, naar wie wil je dan dat ze opkijkt?

Als je zus twijfelt om voor die promotie te gaan, waar kan ze dan de inspiratie vinden om er toch voor te gaan?

Als jouw vrouwelijke collega iets innovatiefs wil creëren maar zichzelf niet durft uit te spreken, dan heeft ze voorbeelden nodig van vrouwen die haar voorgingen én in hun opzet slaagden.


Verhalen zoals deze, van gewone vrouwen zoals jij en ik, geven ons vertrouwen, energie en moedigen ons aan om actie te ondernemen.


De rolmodellen om jou heen

Weet je niet wie je als rolmodel wil of kan zien? Dan nodig ik je uit om rond te kijken: er zijn zoveel vrouwen om je heen die bij de top van hun field horen, wat die field ook moge zijn. Een moeder, een CEO, een winkeluitbater, … Vrouwen die normen en waarden en een sterk karakter hebben zonder dat ze koud en kil hoeven te zijn om vooruitgang te maken in hun carrière en leven.


Kijk om je heen en laat je inspireren. Maar wie je ook kiest, ga ze niet op een voetstuk plaatsen of blindelings kopiëren. Kijk naar de karaktereigenschappen die jij bewondert en voel in hoe jij ze wil toepassen: wie wil jij zijn en welke acties horen daar dan bij? Hoe wil jij gekend staan als vrouw, als moeder, als vrouwelijke leider?


Rolmodellen hebben is dus vooral een oefening in trouw blijven aan jezelf. Hoe verleidelijk het soms ook is om bepaalde eigenschappen klakkeloos over te nemen of jezelf te gaan vergelijken. Je wilt geen rolletje spelen, want daar kom je niet veel verder mee.


Je wilt je krachten omarmen, je volle potentieel benutten en in verbinding staan met je pure zelf. Om vanuit die connectie de echte gamechanger binnen jouw field te zijn, hoe groot of klein dit ook is. We hoeven niet allemaal de volgende Oprah te worden. Ik ben er zeker van dat jij op die manier ook weer andere vrouwen inspirereert. Leiden vanuit jouw krachtige licht. Lead with Light.


Als je daar klaar voor bent, dan is een Lead with Light-traject misschien wel voor jou.


Liefs

Haike

Meer inzichten: